KNAPRIGT, NYTTIGT & GOTT
Fröknäcke är ett måste i mitt skafferi. Åtminstone står alltid fröburkarna fyllda, ifall att någon knaprat i sig de sista bitarna. Passar såväl till vardags som till fest. Strö på lite flingsalt och du har knaprigt chips till fredagsmyset, bre på din favorit ost och njut som mellanmål eller bara ta en bit då suget faller på. Nyttigt och framförallt enkelt! Pröva gör ditt eget, recept finner du nedan.

4 dl havregryn
1,5 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 msk olja
6 dl vatten
Blanda ihop alla ingredienser. Låt degen stå kallt över natten eller minst 3 h. Dela degen på två bakplåtspapperklädda plåtar och bre ut till ett tunt lager. Dra med en knivspets rutor så stora du vill ha dem, då är det lättare att bryta knäcket i bitar när det är klart. Grädda i 200 C 20 min, sänk därefter värmen till 150 C och grädda ytterligare ca 20 min. Låt svalna på plåten, bryt i bitar.
Fröknäcke med majsmjöl
2 dl majsmjöl
1,5 dl solrosfrön
1 dl linfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl olja
2 dl kokhett vatten
Blanda alla ingredienser. Dela degen på två bakplåtspapperklädda plåtar och bre ut till ett tunt lager. Dra med en knivspets rutor så stora som du vill ha dem, då är det lättare att bryta knäcket i bitar när det är klart. Grädda i 175 C ca 45 min. Låt svalna på plåten, bryt i bitar.
Variera gärna frösorterna, det finns ju så många goda och nyttiga frön. Vill man ha lite tjockare knäcke ökar man bara på ingrediensmängden samt gräddningstiden. Till fredagsmyset eller ostbrickan är det gott om man strör lite flingsalt över knäcket innan man gräddar. Det går även bra att tillsätta nån favorit ört eller krydda om man vill smaksätta sitt knäcke.